Ballonactie 22 maart

Op woensdag 22 maart wordt door Vereniging 380kVOosterhoutNEE! op spectaculaire wijze een kunstwerk onthuld. Met deze actie wil de vereniging nogmaals duidelijk maken dat een hoogspanningstracé door landgoed Oosterheide en rakelings langs een woonwijk en 3 basisscholen de slechtst denkbare keuze is. Kinderen van basisscholen De Beiaard, Menorah en De Ontdekking maakten een gigantisch kunstwerk van 65 meter! Dit is net zo hoog als een hoogspanningsmast. Het doek wordt de lucht in getakeld met een luchtballon. Zo is voor iedereen zichtbaar wat de impact van dergelijke hoge masten in dit gebied zou zijn.

Het natuurgebied Oosterheide heeft naast een hoge ecologische waarde ook een zeer hoge cultuurhistorische waarde. Deze 65 meter hoge masten en leidingen zouden een verwoesting betekenen van dit unieke gebied en de leefomgeving. Ruim 2,5 jaar geleden, toen het nieuws bekend werd, was er direct een grote weerstand vanuit de bevolking tegen dit plan. De vereniging wil met deze actie laten zien dat die weerstand onverminderd groot is, zeker nu is gebleken dat er betere alternatieven zijn.

Al enkele jaren werkt de vereniging samen met andere belanghebbenden aan een proces dat moet leiden tot een andere tracékeuze. Het zogenaamde ‘Rode tracé’ is één van de vier alternatieven voor een nieuw hoogspanningstracé tussen Rilland en Tilburg. Het doorsnijdt maar liefst 13 natuurgebieden (waarvan Oosterheide er één is) die behoren tot het Nationaal Natuurnetwerk Nederland. En dat terwijl er alternatieven zijn die vrijwel geheel langs een al bestaande hoogspanningsverbinding lopen. De vereniging vindt het onvoorstelbaar dat er in het al overvolle Brabant zoveel natuur en ongeschonden gebieden worden opgeofferd, terwijl er prima alternatieven zijn.

In de loop van 2017 neemt de minister een besluit welk tracé er gebouwd gaat worden. Dit is dus een mooi moment om nogmaals een duidelijk signaal richting de politiek te geven: handen af van ons bos en onze leefomgeving!

Kom ook kijken:
Datum: woensdag 22 maart, 16.30 uur*
Waar: voetbalveldje voor basisschool De Beiaard, Krijtenberg 3, Oosterhout
www.380kvoosterhoutnee.nl
ivm de verwachte drukte en beperkte parkeermogelijkheden adviseren wij zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen.

*Let op: de luchtballon kan alleen opstijgen onder gunstige weersomstandigheden. Houd de Facebookpagina van de vereniging in de gaten voor het laatste nieuws: Facebook.com/geenhoogspanningsmastendooroosterhout/.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.